Contestarea amenzii și recuperarea permisului suspendat
Ai primit o amendă de circulație care îți suspendă dreptul de a conduce? Îți dorești recuperarea permisului suspendat?
În acest ghid îți vom arăta cum poți formula o contestație eficientă. Vom aborda toate aspectele esențiale, de la termenele legale și documentele necesare până la procedura de judecată și drepturile tale.
Ce legi se aplică pentru recuperarea permisului suspendat?
Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor este ordonanța care reglementează contestațiile împotriva unui proces-verbal de contravenție. Majoritatea articolelor de lege menționate în acest ghid fac referire la această ordonanță.
Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările ulterioare este actul normativ care reglementează regulile și sancțiunile rutiere. Această lege se completează cu Regulamentul de punere în aplicare a O.U.G. nr. 195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006.
Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă este legea în baza cărei se desfășoară procesul de judecată a contestației.
Sancțiunile contravenționale despre care vom vorbi în prezentul ghid sunt:
- amenda contravențională, care este sancțiunea principală și
- suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă limitată de timp, aceasta fiind una dintre sancțiunile complementare.
Contestarea amenzii suspendă imediat toate sancțiunile
plângerea suspendă executarea amenzii și a sancțiunii complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de la data înregistrării la judecătoria competentă.art. 118 alin. (2) din O.U.G. nr. 195/2002
Pe toată durata de soluționare a contestației, sancțiunea amenzii este suspendată. În perioada în care se soluționează contestația, nu se va aplica sancțiunea de suspendare a dreptului de a conduce.
- Plata amenzii
- Pe toată durata de soluționare a contestației, finanțele publice locale nu pot efectua nici un demers legal pentru a obliga contestatorul să achite amenda până nu se finalizează contestația, prin hotărârea definitivă.
Recomandăm ca amenda să fie achitată în primele 15 zile de la data comunicării procesului-verbal de contravenție. Astfel vei beneficia de plata amenzii la jumătate din minimul acesteia. Ulterior acestui interval de timp de 15 zile, amenda se va putea plăti doar întreagă.
Instanța de judecată poate admite contestația și anula procesul-verbal de contravenției. Atunci poți cere restituirea sumei achitate cu titlu de amendă.
- sancțiunea suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă cuprinsă între 30 și 120 de zile, după caz:
- Poliția este obligată să îți returneze permisul dacă faci o cerere în acest sens la care anexezi dovada contestației. Permisul se restituie personal sau prin poștă.
Motive legale de anulare a procesului-verbal
Citește cu atenție toate datele inserate de agentul de poliție în procesul-verbal de contravenție. Acesta poate fi anulat dacă conține una sau mai multe greșeli, cum ar fi:
- numele, prenumele, C.N.P-ul contravenientului;
- numele și prenumele agentului de poliție;
- descrierea faptei săvârșite;
- data comiterii abaterii;
- semnătura agentului de poliție.
Procesul-verbal poate fi anulat și atunci când există diferențe semnificative între faptele menționate în procesul-verbal și realitate. Pentru a demonstra că informațiile consemnate nu reflectă corect realitatea, va fi necesar să prezinți dovezi în acest sens. Aceste dovezi pot include: documente, martori, fotografii, înregistrări video sau orice alte dovezi relevante.
Dacă ți-a fost reținut permisul pentru depășirea limitei legale de viteză, poliția trebuie să demonstreze viteza vehiculului. Poliția trebuie să folosească echipamente tehnice omologate pentru a demonstra viteza vehiculului. Echipamentele tehnice utilizate de poliție trebuie să fie verificate metrologic. Acest lucru înseamnă că poliția trebuie să prezinte judecătorului două dovezi esențiale:
- Înregistrarea video: Captura video realizată cu aparatul radar care arată viteza autovehiculului în momentul constatării contravenției.
- Buletinul de verificare metrologică: Document care atestă că aparatul radar a fost verificat și este în conformitate cu standardele metrologice.
Dacă dovezile nu conving instanța că sancțiunea a fost aplicată legal, judecătorul poate admite contestația. În cazul în care contestația este admisă, procesul-verbal va fi anulat. Anularea procesului-verbal echivalează cu situația în care contravenția nu a fost niciodată înregistrată. Nu vei mai fi obligat să plătești amenda dacă procesul-verbal este anulat, iar dacă ai plătit-o, poți cere restituirea banilor. Nu vei mai trebui să predai permisul de conducere poliției după anularea procesului-verbal.
Achitarea amenzii
Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal.art. 28 alin. (1) din O.G. 2/2001
În cazul în care instanța a anulat procesul-verbal după soluționarea contestației, poți solicita restituirea sumelor plătite cu titlu amendă.
Amenzile se plătesc online sau la casieriile autorităților locale pe a cărei rază domiciliză contravenientul ori de locul săvârșirii contravenției. Amenzile pot fi achitate și la ghișeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României.
O copie de pe chitanță se predă de către contravenient agentului constatator. Alternativ, copia chitanței poate fi trimisă prin poștă sau e-mail unității de care aparține agentul constatator. Dacă amenda a fost plătită online, nu este necesar să predai o copie a dovezii de plată.
Care este termenul de contestare a procesului verbal?
Termenul de contestare a procesului-verbal de contravenție este de 15 de zile de la comunicare. Acest termenul este unul de decădere și se calculează pe zile pline, adică ziua în care a fost comunicat și ziua în care ia sfârșit termenul nu se iau în calcul.
Practic, sunt 17 zile pentru a contesta, iar dacă ultima zi cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungește până la finalul primei zile lucrătoare care urmează. Așadar, termenul de contestare poate varia în fiecare caz în parte.
Unde depunem contestația împotriva procesului-verbal de contravenție?
Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul contravenientul.art. 118 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002 coroborat cu art. 32 alin. (1) din O.G. 2/2001
Contestatorul are dreptul de a alege să conteste procesul-verbal de contravenției la oricare dintre cele două instanțe, care sunt deopotrivă competente să judece cauza.
- Judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta sau
- Judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul contravenientul.
Cererea (contestația), depusă personal sau prin reprezentant, sosită prin poștă, curier, fax sau scanată și transmisă prin poștă electronică ori prin înscris în formă electronică, se înregistrează și primește dată certă prin aplicarea ștampilei de intrare.art. 199 din Codul de procedură civilă
Documentele necesare?
Că o numim contestație sau plângere, ambele acte sunt veritabile cereri de chemare în judecată, care se judecă în baza prevederilor Codului de procedură civilă. Pentru a înregistra cererea la judecătoria aleasă, dosarul trebuie să conțină:
Contestația
- Va conține elementele obligatorii prevăzute de art. 194 din Codul de procedură civilă, și anume:
- numele și prenumele, domiciliul, codul numeric personal, datele de identificare a părții adverse (exemplu: Inspectoratul de Poliție care a încheiat procesul-verbal de contravenție);
- obiectul cererii, adică plângerea împotriva procesului-verbal seria … nr. … întocmit de către I.P.J. … la data de ….
- descrierea situației în care a fost săvârșită presupusa faptă sancționată cu amenda și reținerea permisului;
- arătarea dovezilor pe care se sprijină contestația.
- Semnătura contestatorului.
De regulă, persoana care face o susținere în fața instanței de judecată trebuie să o probeze cu dovezile propuse. Faptele care nu pot fi constatate prin propriile simțuri de către agentul de poliție, trebuie să fie stabilite cu mijloace tehnice.
De exemplu, viteza vehiculelor și starea tehnică a vehiculelor aflate în trafic sunt verificate cu echipamente omologate.
Poți solicita ca Inspectoratul de Poliție Județean să depună la dosar dovezile video ale faptei, buletinul de verificare metrologică sau procesul-verbal de constatare a stării tehnice a vehiculului.
Documentele anexate contestației
- Dovada achitării taxei judiciare de timbru: Taxa de timbru se plătește în numele contestatorului, în numerar, prin virament sau în sistem online, într-un cont distinct la bugetul local al localității de domiciliu.
- copia procesului-verbal de contravenție și a cărții de identitate a contestatorului și orice alte dovezi relevante, spre exemplu fotografii, înregistrări video, declarații ale martorilor, etc.
Atenție! Toate aceste documentele trebuie depuse în două exemplare, iar documentele depuse în copie la dosarul contestației trebuie să conțină mențiunea „conform cu originalul” scrisă de mână de către contestator și să fie semnatede acesta pe fiecare pagină.
Înregistrarea contestației
plângerea (contestația) suspendă executarea sancțiunii.art. 32 alin. (3) din O.G. nr. 2/2001 și art. 118 alin. (2) din O.U.G. nr. 195/2002
Contestația și toate documentele anexate se depun în două exemplare. Un exemplar este pentru dosarul instanței, iar al doilea pentru comunicarea către partea adversă. Documentele se depun la registratura judecătoriei competente. Alternativ, contestația poate fi trimisă prin poștă în două exemplare. De asemenea, se poate transmite la adresa de poștă electronică a instanței.
Certificatul de grefă sau extras de pe portal
După ce ai înregistrat contestația la instanța competentă, trebuie să soliciți un certificat de grefă. Cererea pentru certificat se depune la registratură. La cerere se anexează dovada plății unei taxe de timbru de 1 leu. Certificatul de grefă trebuie să conțină numele părților, numărul dosarului și obiectul contestației. Taxa de timbru se plătește la locul unde se achită și taxa judiciară de timbru. Alternativ, poți obține un extras al dosarului tău de pe portalul instanțelor de judecată (www.portal.just.ro).
Recuperarea permisului suspendat
Certificatul de grefă sau extrasul de pe portalul instanțelor, împreună cu solicitarea de restituire a permisului, se depun personal de către contestator. Documentele pot fi transmise și prin mijloace de comunicare la distanță. Contestatorul sau reprezentantul său va trimite documentele unității de poliție din care face parte agentul constatator. Unitatea de poliție va efectua mențiunile corespunzătoare în evidențe.
Permisul de conducere reținut se restituie personal titularului sau reprezentantului său. Restituirea se face de către serviciul rutier din care face parte agentul de poliție.
După expirarea termenului de 15 zile, permisul de conducere este trimis către serviciului rutier de pe raza domiciliului contravenientului.
Transmiterea dovezii înregistrării plângerii contravenționale se poate face și prin mijloace de comunicare la distanță. Unitatea de poliție din care face parte agentul constatator poate restitui permisul prin poștă, la cererea scrisă a titularului. Permisul va fi trimis la adresa de corespondență indicată în cerere.
Cât durează contestația?
Judecarea unei plângeri contravenționale poate dura între 6-9 luni sau poate dura chiar mai mult, în funcție de cât de aglomerată este judecătoria.
Judecata poate avea loc în lipsa părților dacă acestea au fost legal citate de către instanță, iar cel puțin una din ele a solicitat acest lucru. Aceasta înseamnă că instanța îi va trimite contestatorului o scrisoare care va conține citația prin care îl înștiințează despre data, ora și locul unde va avea loc procesul. Nu este necesar ca acesta să se prezinte la data și ora menționate în citație. Procesul se va judeca fără prezența părților dacă acestea au solicitat acest lucru.
După ce se pronunță asupra contestației, judecătoria trebuie să redacteze hotărârea și să o comunice contestatorului. Aceste formalități pot prelungi durata suspendării sancțiunii cu încă 2-3 luni.
În termen de 30 de zile de la data comunicării hotărârii judecătoriei prin poștă, la adresa de domiciliu a contestatorului, acesta are posibilitatea să prelungească procesul și, implicit, să prelungească suspendarea sancțiunilor, prin formularea cererii de apel împotriva hotărârii.
Apelul
Dacă contravenientul formulează apel, sancțiunile vor fi în continuare suspendate pe toată durata procesului de soluționare a apelului.Aceasta înseamnă că sancțiunile nu se vor aplica până când tribunalul va pronunța o nouă hotărâre care, de această dată va fi definitivă.
Cererea de apel
La fel ca în cazul cererii prin care s-a formulat contestația, cererea de apel va conține elementele obligatorii prevăzute de art. 470 alin. (1) din Codul de procedură civilă, și anume:
- numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul contestatorului;
- indicarea hotărârii atacate. (exemplu: Sentința civilă nr. 1234/2024 pronunțată de Judecătoria Bacău în ședința publică din data de 05.08.2024, în dosarul nr. 12234/180/2024);
- *motivele pe care se întemeiază apelul (exemplu: netemeinicia sau nelegaliatea hotărârii atacate);
- *probele invocate în susținerea apelului;
- semnatura apelantului.
- dovada achitării taxei judiciare de timbru, în cuantum de 20 lei.
*aceste cerințe nu sunt obligatorii, dar dacă cererea de apel nu le cuprinde, atunci contestatorul nu va mai putea invoca apărări sau excepții ori propune probe în susținerea apelului, altele decât cele de ordine publică.
Cererea de apel se redactează și se semnează în două exemplare, și se depune, în termenul legal de 30 de zile, împreună cu dovada achitării taxei judiciare de timbru, la judecătoria care a pronunțat hotărârea atacată.
Cererea de apel se poate depunere la registratura judecătoriei. Alternativ, poate fi transmisă prin poștă sau la adresa de poștă electronică a instanței. Apelul va fi soluționat de instanța ierarhic superioară. Instanța superioară este Tribunalul din circumscripția judecătoriei care a soluționat contestația.
Judecarea apelului
Judecarea apelului poate dura între 4-8 luni sau poate chiar mai mult, în funcție de cât de aglomerat este tribunalul.
În final, tribunalul competent va pronunța o hotărâre definitivă. tribunalul poate confirma decizia inițială a judecătoriei. În acest caz, apelul este respins și hotărârea judecătoriei este menținută.
Tribunalul poate, de asemenea, admite apelul. În cazul admiterii apelului, tribunalul poate schimba total sau parțial hotărârea inițială.
Hotărârea judecătorească rămasă definitivă
La finalul procesului, soluția instanței cu privire la contestația formulată poate fi de admitere sau de respingere.
Dacă instanța a respins contestația, procesul-verbal rămâne valabil. În acest caz, trebuie să predai poliției permisul de conducere. Sancțiunea suspendării dreptului de a conduce va trebuisă fie executată. Perioada de suspendare va fi între 30 și 120 de zile, în funcție de fiecare caz în parte.
Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia de drept începând cu ora 00.00 a zilei următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea formulată împotriva procesului- verbal de constatare și sancționare a contravenției, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.art. 118 alin. (4) din O.U.G. nr. 195/2002
- Dacă permisul nu este predat în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, durata suspendării se va majora. Perioada de suspendare a dreptului de a conduce se va crește automat cu 30 de zile. Majorarea se face fără alte formalități.
Termenul de 30 de zile se calculează pe zile pline, începând cu ora 00.00 a zilei următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești. În situația în care termenul se împlinește într-o zi nelucrătoare, acesta se prelungește până în prima zi lucrătoare care urmează.art. 118 alin. (4^1) din O.U.G. nr. 195/2002
Predarea permisului
În cazul în care contestația a fost respinsă, momentul de la care poți preda permisul începe de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care a fost respinsă contestația.
Acest moment este diferit, în funcție de parcursul contestației. Astfel:
Dacă judecătoria a respins plângerea împotriva procesului-verbal și contestatorul NU a formulat apel:
- Hotărârea judecătoriei îi este comunicată contestatorului prin poștă. De la data primirii plicului în cutia poștală, începe să curgă termenul de 30 de zile* în care se poate formula apel.
- La expirarea acestui termen*, hotărârea judecătorească rămâne definitivă.
- După rămânerea definitivă a hotărârii, contestatorul trebuie să solicite instanței să menționeze „definită” pe exemplarul hotărârii. Acesta trebuie să formuleze o cerere pentru eliberarea formei definitive a hotărârii. Cererea se depune împreună cu hotărârea și dovada achitării unei taxe judiciare de timbru de 5 lei. Eliberarea formei definitive poate dura câteva zile, în funcție de fiecare judecătorie.
- După eliberarea formei definitive de către judecătorie, contestatorul poate merge la serviciul rutier din raza domiciliului său pentru a preda permisul. Alternativ, contestatorul poate transmite documentele poliției prin poștă.
*Termenul se calculează pe zile pline, adică prima și ultima zi a termenului nu sunt luate în calcul, iar dacă ultima zi a termenului cade într-o zi nelucrătoare, acesta se va împlini în prima zi lucrătoare,
Dacă contestatorul a formulat apel și tribunalul a respins apelul:
- termenul de 30 de zile de predare sau transmitere prin poștă a permisului către serviciul rutier de pe raza domiciliului contestatorului începe din ziua următoare datei în care tribunalul a pronunțat hotărârea, chair dacă hotărârea va fi comunicată contravenientului prin poștă, la o dată ulterioară.
- în acest caz, contestatorul nu mai este nevoit să solicite instanței eliberarea formei definitive a hotărârii judecătorești, având în vedere că hotărârile date în apel sunt definitive, conform legii, de la data pronunțării lor.
În apel data pronunțării hotărârii este data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care este soluționată contestația.
Predarea permisului de conducere de către contravenient se face personal, prin reprezentant sau prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul de 30 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, la serviciul/biroul poliției rutiere, care îl va înainta unității de poliție care îl are în evidență.art. 118 alin. (5) din O.U.G. nr. 195/2002
După predarea sau expedierea permisului nu vei mai avea dreptul să conduci autovehicule pentru o perioadă cuprinsă între 30 – 120 zile, în funcție de abaterea săvârșită.
Perioada de suspendare a permisului începe din ziua următoare celei în care ai predat sau expediat permisul la serviciul/biroul poliției rutiere.
Dacă nu ai plătit amenda în primele 15 zile de la data întocmirii procesului-verbal pentru a beneficia de reducerea amenzii la jumătate din minim, important este să plătești amenda într-un termen cât mai scurt pentru a evita executarea silită, care va adăuga la suma de plată și alte cheltuieli de executare.
Reducerea perioadei de suspendare a permisului cu o treime
Perioada de suspendare poate fi redusă cu o treime, dacă titularul permisului promovează testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.
Verificarea cunoașterii regulilor de circulație constă în completarea unui test-grilă, ce conține 15 întrebări din legislația rutieră. Testul este considerat promovat dacă ai răspuns corect la cel puțin 13 întrebări și poate fi susținut pe toată durata suspendării.
Reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere prin promovarea testului nu se aplică în toate cazurile. Pentru anumite abateri rutiere, nu se poate reduce perioada de suspendare cu o treime. În aceste situații testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație este obligatoriu. Dacă nu promovezi testul, perioada de suspendare a permisului se prelungește cu 30 de zile.
Admiterea contestației
În cazul în care dovezile depuse la dosarul contestației nu reușesc să convingă instanța că sancțiunea a fost aplicată legal, judecătorul poate admite contestația și anula procesul-verbal. Anularea procesului-verbal echivalează cu situația în care contravenția nu a fost niciodată înregistrată.
Astfel, nu vei mai fi obligat să plătești amenda, iar dacă ai plătit-o poți cere banii înapoi și nu va mai trebui să predai poliției permisul de conducere.
Ai nelămuriri?
Contestarea unei amenzi de circulație și recuperarea permisului suspendat este un proces care necesită atenție la detalii și respectarea termenelor legale. Acest ghid este destinat să ofere informațiile esențiale și să te îndrume în redactarea unei plângeri solide. Dacă ai nevoie de asistență suplimentară, nu ezita să ne contactezi.